Берлін - відпочинок, екскурсії, музеї, шопінг і пам'ятки Берліна (2024)

Автор Мандри-клуб На читання 11 хв Переглядів 1.7к. Коментарі 1 Опубліковано Оновлено

Берлін (Німеччина) – детальна інформація про місто з фото. Головні визначні пам’ятки Берліна з описом, путівники та карти.

Зміст

  1. Місто Берлін (Німеччина)
  2. Географія та погода
  3. Історія та цікаві факти
  4. Як дістатися
  5. Пересування по місту
  6. Гастрономія
  7. Шопінг і покупки
  8. Райони Берліна
  9. Музеї
  10. Пам’ятки та визначні місця міста Берлін
  11. Відео
  12. Берлін на карті

Місто Берлін (Німеччина)

Берлін (нім.Berlin) — столиця Німеччинита її найбільше місто з населенням понад 3 млнчоловік. Розташований в східній частині країни в 70 км від кордону з Польщею. Берлін — це великий мегаполіс, місто різноманітної архітектури, музеїв і палаців, цікавих пам’яток і жвавого нічного життя. Попри руйнування Другої світової війни, післявоєнного поділу Берлінською стіною, Берлін відновив не тільки свій вигляд і статус, але й став містом-символом сучасної Німеччини.

Берлін трохи схожий на клаптикову ковдру. Тут можна побачити визначні пам’ятки різних історичних періодів: від декількох збережених середньовічних будівель недалеко відАлександерплатцдо ультрасучасних металевих конструкцій на Потсдамській площі. Це місто приголомшливого архітектурного та культурного розмаїття, на дослідження якого можна витратити місяці.

Географія та погода

Берлін розташований на сході Німеччини на берегах річкиШпреенедалеко від кордону з Польщею. Місто розташоване в долині, утвореній льодовиками між пагорбами.

Клімат Берліна—помірний, поєднує в собі деякі риси морського і континентального. Середньорічна температура 9-10 градусів. За рік випадає близько 600 мм опадів. Найтепліші місяці—липень і серпень з середньою температурою 18-20 градусів. Найхолодніший місяць Січень з температурою близько нуля. Сніговий покрив непостійний, зима досить м’яка. В основному, переважають західні вітри.

Історія та цікаві факти

Берлін здавна був мультикультурним. Ще в дохристиянську епоху на його території жили німецькі, франкські й слов’янські племена. Берлін — місто за європейськими мірками досить молоде. Він виник на початку 14 століття в результаті об’єднання містечка Кельн, розташованого на острові річкиШпрее, і містечка Берлін, на її східному березі. Ці поселення згадуються вже в першій половині 13 століття. Цікаво, що до 17 століття Берлін був невеликим містом з населенням близько 10 000 жителів.

Згідно з найпоширенішою версією, назва міста походить від західнослов’янської слова “берл”, що означає ведмідь. Ведмідь є також символом Берліна практично з часу його заснування.

На початку 15 століття Фрідріхом I було утворено маркграфство Бранденбург. Берлін став головною резиденцією династієюГогенцоллерніваж до початку 20 століття.

В результаті Тридцятирічної війни в 17 столітті Берлін втратив близько половини свого населення. У 1701 році після коронації Фрідріха I Берлін став столицею Пруссії. У 1760 році місто було взято російськими військами, в 1806 році військами Наполеона в 1813 році — російські війська знову увійшли в Берлін. У 1871 році місто було проголошене столицею утвореної Німецької імперії.

У 1919 році після Першої світової війни Берлін став столицею Веймарської республіки, а в 1933 р. – нацистської Німеччини. Під час Другої світової війни місто було сильно зруйноване. Навесні 1945 року Берлін був узятий військами Червоної армії. Після війни місто було розділене на 4 сектори: сектори західних союзників (США, Англія, трохи пізніше Франція) і східний сектор (СРСР). Протистояння держав розділило Берлін на дві частини, а в 60-х роках керівництвом НДР (Східна Німеччина) була споруджена знаменита Берлінська стіна. У 1989 році Берлінська стіна була зруйнована, а в 1991 році Берлін знову став столицею знову об’єднаної Німеччини.

Як дістатися

Берлін—це відмінна транспортна доступність і інфраструктура. У столиці Німеччини є два аеропорти. Міжнародний аеропортТегель— найбільший з них. Це центр міжнародних і внутрішніх авіаперевезень. Автобуси пов’язують цей аеропорт з головним вокзалом іАлександерплатц.

Берлін - відпочинок, екскурсії, музеї, шопінг і пам'ятки Берліна (5)

Увага: аеропортТегельне має станції S-Bahn і U-Bahn. СтанціяТегельвідноситься до однойменної селі. Інший аеропорт – Schönefeld, в основному, є центром бюджетних авіаперевізників.

В даний час в Берліні будується новий аеропорт Берлін-Бранденбург імені Віллі Брандта, який відкриється у 2019 році.

Автобусні маршрути пов’язують Берлін з 350 містами Європи. Автобуси далекого прямування перебувають на центральний автобусний вокзал у Західному Берліні. Зручно добиратися до Берліна і на поїзді. Столиця Німеччини має залізничне сполучення з багатьма великими містами Європи: Амстердам, Відень, Будапешт, Варшава, Мінськ, Київ. Поїзди далекого прямування перебувають на центральний залізничний вокзал.

Берлін оточений автомагістраллю A 10. Автомагістраль A 12 з’єднує місто з Франкфуртом-на-Одері та Варшавою, А 13 з Дрезденом і Прагою, A 9 з Лейпцигом і Мюнхеном, A 2 з Ганновером і Дортмундом, A 24 з Гамбургом.

Пересування по місту

Берлін—величезне місто. Для пересування потрібно використовувати відмінно розвинений громадський транспорт: автобуси, трамваї, поїзди та метро. Послуги таксі трохи дешевше, ніж у багатьох інших великих містах Центральної Європи.

У Берліні використовується зональна система, але навряд чи Вам доведеться виходити за межі зон А і В, за винятком поїздок у Потсдам, або в аеропорт. У громадському транспорті використовується загальний квиток. Стандартний квиток діє 2 години після валідації. Існує дешевий квиток, який діє на три зупинки U-Bahn або S-Bahn. Кожен квиток потрібно прокомпостувати на спеціальному пристрої (для позначки дати та часу). Трамваї, в основному, ходять по Східному Берліну.

Гастрономія

Берлін — це великий гастрономічний центр: дорогі ресторани, затишні кафе й бари, галасливі й веселі клуби, точки громадського харчування. З їжі варто спробувати pfannkuchen (пончики), currywurst (ковбаса зкаррі), döner (хліб з салатом і м’ясом). Їжа в Берліні неймовірно дешева, в порівнянні з будь-якою іншою столицею Західної Європи або іншими містами Німеччини. Тут представлена кухня різних культур, хоча вона часто модифікована відповідно до німецьких смаків.

Однією з основних туристичних зон для живлення є Hackescher Markt / Oranienburger Straße, Kastanienallee. Чайові заведено залишати в розмірі 5-10% від суми рахунку.

Шопінг і покупки

Берлін — один з центрів шопінгу в Європі. Основні торгові райони:

  1. Friedrichstraße – велика торгова вулиця в Східному Берліні.
  2. Ku’Damm і Tauentzienstraße – багато брендових магазинів
  3. KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) на Wittenbergplatz
  4. Schloss-strasse (Steglitz), Wilmersdorfer Strasse (Charlottenburg), Schönhauser Allee (Prenzlauer Berg), Carl-Schurz-Strasse (Spandau) і Karl-Marx-Strasse (Neukölln) – торгові вулиці.

Великі торгові центри:

  • Mallof Berlin –Маллоф Берлін (Leipziger Platz/Mitte)
  • ForumSteglitz – Форум Стегліц (Schloss-strasse/Steglitz)
  • PotsdamerPlatz Arkaden (Potsdamer Platz/Mitte)
  • Schloss (Schloss-strasse/Steglitz)
  • Gesundbrunnen-Center(Gesundbrunnen Station/Wedding)
  • Gropius-Passagen(Britz)
  • Alexa (Alexanderplatz/Mitte)
  • RingCenter (Friedrichshain)
  • Linden-Center – Лінден Центр (Hohenschönhausen, Spandau-Arkaden (Spandau)

Райони Берліна

  • Mitte – історичний центр Берліна, ядро колишнього Східного Берліна і новий центр міста. Кафе, ресторани, музеї, галереї та клуби в достатку по всьому району, а також безліч пам’яток, що представляють культурний інтерес.
  • Західний Берлін (Шарлоттенбург, Вільмерсдорф, Шенеберг, Тіргартен) – ресторани, готелі, магазини, палаци.
  • Східний Берлін-Центр (Фрідріхсхайн,Кройцберг) – галасливий молодіжний район: кафе, бари, клуби. Це район художників та іншої творчої інтелігенції, а також тут живе велика турецька діаспора.
  • Північний Берлін (ШпандауіРейнікендорф) – цікава архітектура та розкішні вілли колишніх керівників НДР.
  • Східний Берлін (Ліхтенберг,Хоэншонгхаузен, Марзан,Хеллерсдорф) – справжня атмосфера НДР: багатоповерхівки, кілька парків.
  • Південний Берлін (Steglitz,Зелендорф,Темпельхоф) – райони контрастів: зелений і багатийЗелендорфі біднийНойкельн(Новий Кельн).

Музеї

Берлін — місто музеїв. Тут діє понад півсотні різних музеїв і галерей. Більшість з них платні. Якщо Ви плануєте багато часу присвятити музеям, рекомендуємо купувати спеціальну музейну триденну карту за 24 євро. Вона дає можливість три дні відвідувати експозиції майже всіх музеїв Берліна. Увага: музеї зазвичай закриті в понеділок.

Найцікавіші музеї Берліна:

Музейний острів—один з найбільших і відомих музейних комплексів Європи. У складі ансамблю музейного острова виділяються:

  • Пергамський музей — один з найбільших музеїв у Берліні, в якому зібрані великі колекції давньогрецького, стародавнього та ісламського мистецтва та історії.
  • Старий музей — єгипетська колекція і старовинний антикваріат.
  • Стара Національна галерея—німецький живопис 19 століття.
  • Музей Боде — багата колекція скульптур і візантійського мистецтва.
  • МузейНойса— єгипетська колекція, археологічні знахідки.

Культурний форум — ще один музейний комплекс, розташований недалеко відПостдамскойплощі. Серед його музеїв рекомендуємо:

  • Картинна галерея — тисячі картин 13-18 століть, в тому числі шедеври Дюрера, Рафаеля, Караваджо, Рубенса, Рембрандта.
  • Нова національна галерея — мистецтво 20 століття.
  • Музей музичних інструментів.

Інші музеї:

  • МузейШарлоттенбург— палацово-музейний комплекс
  • Музей Далем — колекції європейської культури, азіатського мистецтва та етнографії.
  • Німецький історичний музей.
  • Єврейський музей.
  • Берлінська галерея — міський музей сучасного мистецтва, дизайну та архітектури.
  • Меморіальний комплекс “Берлінська стіна”.
  • Бранденбурзький музей — музей історії та культури Берліна
  • Музей Боде на заході

Пам’ятки та визначні місця міста Берлін

Берлін — місто, багате на визначні пам’ятки й красиву архітектуру, попри те, що тут не так багато старовинних будівель і пам’яток історії.

Сакральна архітектура: церкви та храми

Берлінський кафедральний собор — найбільша й одна з найкрасивіших церков Берліна. Собор розташований недалеко від Музейного острова. Побудований в 19 столітті тає символом величі Німецької імперії. За 7 євро можна піднятися на купол і насолодитися чудовим видом Берліна.

Церква кайзера Вільгельма—руїни церкви, побудованої в кінці 19 століття. Залишки високої дзвіниці розташовані між двома сучасними будівлямийє нагадуванням про Другу світову війну.

Церква св. Марії — одна з найстаріших церков Берліна, розташована в історичному центрі недалеко від площіАлександерплатц. Башта висотою 90 метрів є найвищою серед релігійних споруд міста. Вхід до церкви вільний. Всередині міститься безліч старовинних предметів мистецтва.

Церква св. Миколая — цегляна готична церква 13 століття, стара релігійна споруда Берліна. Висота веж становить 84 метри. Цікаво, що зараз будівля не є релігійною спорудою. Це один з філій Бранденбурзького музею.

Собор св. Ядвіги — католицька церква 18 століття в стилі неокласицизм, значно перебудована в 50-х роках 20 століття після руйнувань під час Другої світової війни.

Нова синагога—красива споруда в мавританському стилі, побудована в 19 століття. Центральна релігійна споруда єврейської громади Берліна.

У східній частині історичного центру можна знайти руїни готичного францисканського абатства, зруйнованого в 1945 році.

Головні визначні пам’ятки Берліна

Берлінська телевежа—найвища споруда Берліна і всієї Німеччини. Висота телевежі становить 386 метрів. Розташована в історичному центрі наАлександерплатц. На висоті 204 метри розташований оглядовий майданчик з приголомшливою панорамою Берліна.

Будівля Рейхстагу (Бундестаг) – будівля Парламенту Німеччини. Масивна будівля кінця 19 століття з красивим скляним куполом, з якого відкривається захопливийкраєввидна Берлін. У 1945 році радянські війська встановили на нього Прапор Перемоги.

Колона Перемоги—пам’ятник заввишки 60 метрів, побудований у другій половині 19 століття. На вершині розташований панорамний оглядовий майданчик. Щоб на неї потрапити потрібно подолати 285 сходинок.

Дуже популярною оглядовим майданчиком є 100-метрова вежа Kollhoff наПостдамскойплощі. В ній встановлений найшвидший ліфт Європи.

Бранденбурзькі ворота — символ Берліна й одна з його головних визначних пам’яток. Були побудовані в кінці 18 століття в стилі класицизму. Є єдиними міськими воротами Берліна, які збереглися до наших днів. Розташовані на Паризькій площі.

Берлінська стіна — один із символів “холодної війни”. 155-ти кілометрове огородження, яке ділило Берлін на дві частини: східну і західну. Була споруджена в 60-х роках 20 століття з ініціативи НДР. Берлінська стіна була демонтована в 1989 році. Велика ділянка стіни збереглася в східній частині міста вздовж річкиШпрее.

Берлінська опера — один з найстаріших і найбільших музичних театрів Німеччини, заснований в середині 18 століття.

Олімпійський стадіон (Олімпіаштадіон) – спортивна споруда, футбольний стадіон, що вміщає понад 70 тисяч глядачів, здатний також проводити легкоатлетичні змагання. Є домашньою ареною футбольного клубу Герта.

НаАлександерплатцрозташований один з найкрасивіших і найстаріших фонтанів Берліна — фонтан Нептуна. Це великий гранітний фонтан з цікавою скульптурною композицією.

Поруч розташована будівля червоної ратуші. Ця історична споруда з червоної цегли була побудована в другій половині 19 століття в цікавому змішуванні готики й ренесансу. Висота вежі ратуші становить 74 метри.

Відео

Берлін - відпочинок, екскурсії, музеї, шопінг і пам'ятки Берліна (18)

Берлін на карті

Берлін - відпочинок, екскурсії, музеї, шопінг і пам'ятки Берліна (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6064

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.